Op maandag 4 april 2022 werd bekend dat schermicoon Kasper Kardolus op 85-jarige leeftijd was overleden. Het lijkt een vorig leven dat ik schermles van hem had. Kardolus was vijf keer Nederlands kampioen op sabel. Meerdere van zijn leerlingen deden mee aan de Olympische Spelen. Ik heb maar kort geschermd, maar ik vind het nog steeds de meest bijzondere sport die ik in mijn leven heb beoefend.
Als kind was ik al gefascineerd door schermen. Die mooie witte kleding, de schermmaskers, de elegante manier waarop de schermers naar elkaar toe staan en het mooie van een onverwachte aanval en afweer. Mooi om naar te kijken, maar aan lessen dacht ik nooit. Tot ik in Zoetermeer kwam wonen en ontdekte dat maître Kardolus vlakbij mijn huis de schermschool Zaal Kardolus leidde. Praktisch in dezelfde wijk als waar ik woonde. De stap was snel gezet.
Strijd
Ik kan me de zaal nog goed herinneren, met prijzen en de floretten aan de wand. En ook de vele krantenknipsels die er waren. Pas nu, na het lezen van het levensverhaal van Kardolus, realiseer ik me dat daar altijd strijd is geweest. Niet zozeer om de titels die hij won, maar om zijn schermschool en zijn lessen. Kardolus streed altijd tegen de Schermbond die hem als concurrent zag. Zelfs bij het behalen van het officiële trainersdiploma werd hij gedwarsboomd. Gelukkig kon hij eind jaren zestig alsnog samen met zijn Israëlische vriend Andre Spitzer examen doen. Kardolus zou een van de beste trainers ter wereld worden.
München
Zijn vriend Andre Spitzer, coach van het Israëlische team, had een onfortuinlijker leven. Hij was enkele jaren na het behalen van het diploma een van de 11 atleten en coaches die werden gegijzeld en vervolgens gedood door terroristen in het bloedbad tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München. Dit jaar is het 50 jaar geleden dat dit drama zich afspeelde. Twan Huys maakte met Evert-Jan Offringa de documentaire ‘Ankie, de olympische weduwe‘, over Ankie Rechess, de weduwe van Spitzer (ze trouwde later met Rechess). Zij is in Nederland bekend als correspondent Israël en Palestijnse gebieden voor de NOS en VRT. De documentaire is te zien op NPO-start.
Schermmeester in eigen familie
Het onderwerp schermen nam voor mij een aantal jaar geleden een verrassende wending. Ik zocht naar informatie over mijn betovergrootvader Nicolaas Joseph Malcorps. In het digitale krantenarchief Delpher stuitte ik op een aankondiging in de Opregte Haarlemsche Courant van 19 januari 1830. De aankondiging ging over een schermpartij tussen verschillende schermmeesters in Haarlem. Een van die schermmeesters was mijn betovergrootvader. Ik kon het bijna niet geloven. Zou het kunnen dat ergens in mijn genen die liefde voor het schermen ligt opgeslagen?