Elk jaar neem ik mezelf voor meer boeken te lezen. Ik downloadde er zelfs een app voor. Hoe bizar is dat. En de vraag blijft of de ‘Reading Challenge’ van Goodreads me ook echt gaat helpen. Volgend jaar om deze tijd weten we het!
Ik heb er meer gelezen, maar deze maakten de meeste indruk:
Alys Fowler, Hidden Nature: A Voyage of Discovery
Alys Fowler is bekend van haar tuinprogramma’s op de BBC en haar wekelijke column in The Guardian. In “Hidden Nature: a Voyage of Discovery” schrijft ze over haar kanotochten over de ‘Birmingham canals’, op zoek naar de verborgen natuur langs de kanalen én naar haar eigen verborgen natuur.
Geert Mak, De Eeuw van mijn vader
Een biografie van Nederland in de twintigste eeuw in de vorm van een familiegeschiedenis. Het is een geschiedenis van de familie van Geert Mak zelf. Verplichte kost als je zelf je familiegeschiedenis wilt schrijven.
Annejet van der Zijl, De Amerikaanse Prinses
Nog zo’n boek dat als voorbeeld dient, maar waar ik in geen 100 jaar aan zal kunnen tippen. Het is het verhaal van Allene Tew, een uitzonderlijke vrouw die de moed had om, tot het bittere eind, haar eigen, onnavolgbare weg te gaan.
Virginia Woolf, A Room of One’s Own
‘Om te kunnen schrijven heeft een vrouw eigen geld nodig, en een eigen kamer, met een groot slot op de deur’, aldus de kern van dit essay van Virginia Woolf. In ‘A Room of One’s Own’ speelt Virginia Woolf met de gedachte dat William Shakespeare een zuster had, Judith, die even begaafd was als hij, maar zich nooit heeft kunnen ontplooien.
Hella S. Haasse, Schaduwbeeld of Het geheim van Appeltern
Een dikke pil die ik las omdat het zich in Appeltern afspeelt, waar een groot deel van mijn familie zowel van vaders- als van moederkant vandaan komt. Joan Derk van der Capellen (1741-1784) verzette zich in de tijd van de Republiek der Nederlanden tegen machtsmisbruik van de regenten.
Hendrik Jan Korterink, Moordenaars op zwarte kousen
Het eerste van drie verhalen over godsdienstwaanzin in Nederland gaat over de zwaar godsdienstige boer Scherff in Appeltern die zijn knecht vermoordt omdat hij meent dat deze door de duivel bezeten is. Ook nichten van mijn oma spelen een rol in dit verhaal. Raar om de naam van mijn overgrootvader tegen te komen.
Ernst-Jan Pfauth, Dankboek
Na twee jaar zelfhulpboeken lezen kwam Ernst-Jan Pfauth tot de conclusie: als je altijd streeft naar meer en beter, vergeet je dankbaar te zijn voor wat je al hebt. En dat terwijl onderzoek aantoont dat geluk juist sterk samenhangt met dankbaarheid.
1 reactie