Op 29 oktober jl. werd onder de titel “Is God een Koekenbakker?” het cahier Bijbelse Theologie Deel I/3, Ouvertures van Genesis, van Frans Breukelman feestelijk gepresenteerd in het Thomastheater te Amsterdam. De reden dat ik hierbij aanwezig was, was dat mijn broer Henco, samen met Daan Bargerbos, de redactie van dit boek voor hun rekening hadden genomen. Door verschillende sprekers werd die dag gememoreerd dat dit een zeer bewonderenswaardige klus was, omdat werk van een ander klaarmaken voor publicatie vaak al moeilijk is, maar dat het werk van Frans Breukleman klaarmaken voor publicatie eigenlijk een onmogelijke taak is. En toch is het de redacteuren na een paar jaar werk gelukt. Er ligt nu een boek vol voetnoten en aangevuld met bronnen. Een waar feestje voor de fans van Frans Breukelman en een must voor elke predikant die de uitleg van Frans Breukelman kan benutten in zijn eigen werk.
Overgenomen van de site van de Stichting Breukelman:
In dit cahier Bijbelse Theologie I/3 zijn de teksten van Frans Breukelman over de eerste hoofdstukken van Genesis opgenomen. Het woord ‘ouvertures’ geeft aan dat het hier gaat om meer dan alleen het begin van Genesis. Dit cahier vormt de opmaat van het grote werk van de wording van Israël te midden van de volkeren dat eerder verscheen als Bijbelse Theologie I/2. Eerst moet worden verteld over de wording van hemel en aarde. In de bespreking van de zes scheppingsdagen laat Frans Breukelman zien hoe de aarde een beveiligde plek onder de hemel wordt, een plek waar de mens kan wonen. Doordat God op de tweede dag het gewelf des hemels maakte, was de wording van de aarde onder de hemel mogelijk geworden. De hemel is er voor de aarde, omdat God er wil zijn voor zijn mens. In het tweede deel van dit cahier gaat het over de mens op de akker voor Gods aangezicht. De wording van de mens als man en vrouw en de wording van de mens als man en zijn broeder is het thema van Genesis 2: 4 – 4:26. Zo waar als de Here, de ware God onder de goden is, zal openbaar worden wie de ware mens is onder de mensenkinderen.
Het derde deel omvat losse artikelen die betrekking hebben op deze hoofdstukken van Genesis. De zogenaamde ‘stoomscriptie’ uit 1968 is hierin opgenomen, waarin Frans Breukelman weerwoord geeft op het Genesis commentaar van Claus Westermann.
De redacteuren hebben de teksten zo weergegeven dat ze ook zonder kennis van het Hebreeuws gelezen kunnen worden. Het Hebreeuws uit Breukelmans hoofdteksten is naar de voetnoten verplaatst. Voor wie toch het Hebreeuws er voortdurend naast wil leggen, is in een bijlage de gehele grondtekst van de eerste hoofdstukken van Genesis te vinden, volgens de kolometrie en de geleding die Breukelman in de tekst heeft aangegeven.