In mijn familie speelt de boerderij De Capellenhof een belangrijke rol. Mijn overgrootvader en -moeder woonden er jaren en daarna hun kinderen en kleinkinderen. Mijn vader kwam er graag. Ik ken het uit de tijd dat mijn tante Cor er woonde samen met haar 2 zonen en dochter. Ook mijn broer en zus vonden het een feest om er te logeren.
Halverwege het jaar 1906 vertrok mijn overgrootvader Jan van Capelleveen met zijn vrouw Willemina en hun 6 kinderen vanuit Rhenen (Utrecht) naar Leur (Gelderland). Het jongste kind Ari werd in Leur geboren. De baron Van Verschuer van Leur was op zoek naar protestante boeren die wel op zijn terrein wilden boeren. Het gezin betrok de boerderij De Merwerd. Later woonden ze in de boerderij die tegenwoordig De Capellenhof heet. Vernoemd naar de jarenlange bewoners. Beide boerderijen zijn nu vakantieboerderijen en onderdeel van de Heerlijkheid Leur.
Het kerkje tegenover De Capellenhof is vaak beschreven. Mijn achterneef Hugo van Capelleveen, kleinzoon van Jan en Willemina, komt regelmatig als schrijver naar voren. Leur is een plek waar de familie Van Capelleveen al enkele generaties woont en waar uitgewaaierde familie nog steeds graag komt. Ik vierde mijn 50e verjaardag in de Leurse Maalderij en logeerde met familie en vrienden in de boerderij De Capellenhof. De boerderij waar ik als kind vaak en graag logeerde.
Leur is een van de kleinste dorpjes in het Land van Maas en Waal en heeft een beschermd dorpsgezicht. Dat betekent dat het een gebied is met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Veel boerderijen zijn ook beschermd monument. De Dorpskerk ligt op een verhoogd, door eikenbomen omringd kerkhof. Op dat kerkhof liggen veel familieleden. Jan en Willemina en hun vroeg gestorven dochter Maagje en bijna alle zonen en hun echtgenotes. Behalve mijn opa Kees en zijn jongste broer Ari van Capelleveen. Het mooie is dat enkele van hun kinderen uitgestrooid liggen op het strooiveldje naast het kerkje. Zo is de cirkel weer rond.
Foto van De Capellenhof is afgekomstig van de website Mapio.net