Dat de handen van mijn vader alles kunnen maken wat zijn ogen zien, wist ik als klein meisje al. Hadden mijn moeder en hij ergens iets leuks gezien, dan stond het enkele dagen later in huis. Niet omdat ze het gekocht hadden, nee mijn vader had het zelf gemaakt.
Dat gold voor heel veel dingen in ons interieur, zoals bijvoorbeeld ons wandmeubel van Royal System. Maar mijn vader kon niet alleen dingen heel goed kopiëren, hij was (en is trouwens!) ook een meester in dingen zelf bedenken. Hij was een echte “uitvinder”. Daar kwam ik pas achter toen ik vorig jaar zijn levensboek aan het uittypen was. Toen las ik wat hij allemaal voor zijn werkgevers, waaronder de pianofabriek Rippen, had gemaakt en ontwikkeld. Hij had hele productieprocessen vernieuwd, verbeterd en versneld! Dit heb ik geleerd van zijn creativiteit.
1. Kopiëren mag
Austin Kleon schreef er nog niet zo lang geleden een boekje over, maar mijn vader wist het al heel vroeg: door veel te kopiëren leer je hoe je dingen moet doen en leer je je eigen stijl ontdekken. Kopiëren is niet erg, zolang je het maar voor eigen gebruik maakt en er niet de boer mee op gaat. Kopiëren is een kwestie van reverse engeneering, zegt Kleon. Ik denk dat het ook voor mijn vader zo werkte. Door te ontdekken hoe anderen dingen deden, leerde hij sneller en beter. Zo kon hij in zijn werk bestaande productieprocessen analyseren en de zwakheden er in ontdekken en verbeteren.
2. Durf vernieuwend te zijn
Toen hij als chef werkplaats bij Rippen begon keek hij eerst vooral goed om zich heen, want hij wist nog helemaal niets van piano’s. Hij zag toen dat veel dingen op “gevoel” gingen. Zo ook het op toon brengen van de piano. Dat je de optimale spanning van de snaar kon uitrekenen wist eigenlijk niemand. Mijn vader kwam er toevallig achter toen hij een aardig boekje erover bij de directeur in de kast zag staan. Een boekje dat zelfs de directeur nog nooit had gebruikt. “Oh, kan dat dan?” Mijn vader zette zich achter zijn tekentafel en berekende met de rekenliniaal voor alle tonen de juiste spanning. Sindsdien werden de juiste snaren met de juiste diktes op de meest effectieve manier op spanning gebracht.
3. Doe het op jouw manier
Terwijl mijn vader talloze kleine en grote dingen in het productieproces van de Rippen-piano verbeterde, ondervond hij in het begin veel weerstand. Het zal niet eenvoudig voor hem zijn geweest. De mannen in de fabriek hadden het al jaren zus gedaan, waarom moesten ze het dan ineens zo doen? Hij moest zijn ideeën constant aan de man brengen en zichzelf bewijzen. Maar hij geloofde in zijn vermogen dingen anders te doen en wist uiteindelijk zijn collega’s te overtuigen door de verbetering aan ze te tonen.
4. Gebruik wat je in huis hebt
Dikwijls moest er bij ons in huis iets gerepareerd worden. Een haperende stofzuiger werd niet vervangen voor een nieuwe, maar werd eerst eindeloos gerepareerd. Was er een onderdeeltje kapot, dan maakte mijn vader dat onderdeeltje na. Daarvoor ging hij de garage in en vond dan steevast wel ergens een stuk hout of ijzer dat hij weer kon hergebruiken. Een automatisch sproeisysteem voor de grote tuin die ze hadden, maakte hij zelf met een oude tijdschakelaar.
5. Zorg voor goed gereedschap
Het lijkt misschien in tegenspraak met de vierde creatieve les, maar toch is dat niet zo. Om de dingen goed te kunnen maken, moet je beschikken over de juiste gereedschappen. Je kunt bijvoorbeeld best een plank met de hand zagen, maar hoe mooi wordt dan de uiteindelijke kast? Het gaat daarbij om de kwaliteit van datgene dat je maakt, maar wat mijn vader betreft ook wel een beetje over de weg naar het eindresultaat. Met een goede accuboormachine werk je toch wat lekkerder dan dat je alles met de hand moet doen, of dat het apparaat elk moment uit elkaar kan vallen. Goed gereedschap gaat lang mee, dat is dus een investering voor jaren.
1 reactie