Dag lief Dankboek

Zoals wel meer mensen lees ik van zelfhulpboek naar zelfhulpboek. Vlak na de New York Times bestseller De edele kunst van not giving a f*ck van Mark Manson ontdekte ik het Dankboek van Ernst-Jan Pfauth. Pfauth gaat van hetzelfde idee uit als Manson, maar weet me in 4 simpele strategieën, in amper 50 bladzijden, helder uit te leggen waarom we moeten stoppen met meegaan in de prestatiemaatschappij en we beter kunnen streven naar dankbaarheid. Daarna biedt hij me zo’n 180 pagina’s aan lege ruimte om die dankbaarheid zelf in te vullen. Dat is wat anders dan het zelfhulpboek van Manson dat 222 pagina’s lang vergeefs probeert geen zelfhulpboek te zijn.

Dagelijkse voldoening

Pfauth schrijft over zijn eigen ervaringen met zelfhulpboeken, een onderwerp waar hij veel over schrijft voor De Correspondent. In de huidige prestatiemaatschappij lijkt het leven één grote wedstrijd. Hij geeft zichzelf als voorbeeld. Hij had alles waar hij vroeger van droomde, maar was nog altijd bezig met wat er beter kon en vergat te genieten van wat hij had. Hij was moe en niet zo gelukkig als je bij zijn bereikte succes zou verwachten. Hij wendde zich weer tot de zelfhulp en leerde uit allerlei wetenschappelijk onderzoek dat streven naar succes en rijkdom niet gelukkig maakt. Streven naar ‘dagelijkse voldoening’ wel. Uit al die studies haalde hij vier toepasbare strategieën voor het vinden van die dagelijkse voldoening.

Ochtendroutine

Hoe hapsnap al die zelfhulpboeken en -blogs zijn, bewijst mijn ervaring van afgelopen zomer. Na een enthousiaste videopost over de ‘Miracle Morning’ besloot ik een week lang elke ochtend voor dag en dauw op te staan, een rondje te hardlopen, te mediteren en wat te lezen en te schrijven. Deze ochtendroutine beviel me goed, maar toen ik weer aan het werk moest, hield ik het niet vol. Hoe moest ik in hemelsnaam vroeg opstaan, aan mijn lichaam en geest werken en dan ook nog vroeg naar kantoor om de files te vermijden? Het was een fantastische week, maar daar bleef het bij. Geen routine die beklijfde. Zoals zoveel adviezen uit zelfhulpboeken eigenlijk nooit doen.

Actief oefenen in dankbaar zijn

Het pleidooi voor dankbaarheid van Pfauth lijkt het tij te keren en daar ben ik dankbaar voor. Ineens moet ik denken aan de opmerking van Claudia de Breij uit Neem een geit over het geven van complimenten. Heb ik toch nog iets nuttigs onthouden uit al die zelfhulpboeken. Ik wil daarom Ernst-Jan Pfauth heel er bedanken voor dit Dankboek: Dagboek voor een tevredener leven en voor de nieuwe routine die hij me er mee aanreikt. Een routine waarbij ik elke avond in dat mooie Dankboek 3 dingen opschrijf waar ik die dag dankbaar voor was en waarom ik dat zo voelde. Deze routine hou ik vast wél vol. Bedankt!

Foto overgenomen van https://dankboek.nl/.

Save

Save

Save

Save

4 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *